måndag 28 januari 2013


MEDEA eller JASON?

Bloggfrågan den här gången var att utifrån det som sas på lektionen, utveckla sina åsikter angående kärlekstragedien Medea. (skriven av Euripides,484-406 f. Kr )
Vem valde du? Och varför, Jason eller Medea? Då lektionstillfället var första gången jag bekantat mig med berättelsen är det den jag utgår ifrån.
Jag tycker att båda har bra anledningar för sina handlingar så det är enkelt att tycka att någon av dem har rätt. Sen skiljer det sig ju från person till person vilken av deras argument man starkast kan relatera till och därmed stödja.
Jason och Medea flydde Medeas land (hon var dotter av härskaren där.) när Jason landsförvisades. De var förälskade, och Medea hade givit upp allt för honom. Sen förråds hon av Jason som för olika anledningar (mest godhjärtade? från börjar i alla fall...) gifter in sig i det nya landets kungafamilj. Medea godtar inte Jasons förklaringar till detta utan känner sig sviken och ursinnig av hat.

"Kören Motstrof 2,
Ingen jag sport, ser det själv:
fosterland,vänner
svika, ingen
räckt dig, Medea,
i nödens stund
en hjälpsam hand!
Utan förskoning såge jag
mannen, som stänger sitt hjärtas dörr
för det trognaste vännen, dö.
Aldrig med honom knöt jag
vänskapens band."

Jag tycker denna strof av texten är viktig då vi får Medeas situation beskriven, hon har ju ingen längre.
 Sviken och ensam kan hon spendera all sin tid med hämnd mot sin nemesis, med inget att förlora... Inte konstigt att dem ville ha henne landsförvisad.
Men tillbaka till bloggfrågan, vem var det jag valde? Jason, inte för att det är okej att bete sig som han gjorde, men för att Medea var naiv och dum. Kärlek är någonting som kommer och går, att kasta bort sitt liv och sin framtid för en förälskelse är galenskap. Medea tänkte inte på konsekvenserna av vad ett svek skulle kosta henne. förblindad av kärlek? Hon får stå sitt kast. Hon sades vara vis, my foot! *

Defenition av vis... Hon var vis på ett slugt sätt kanske?


(Ledsen för sent blogginlägg. Hade glömt "levande texter" i skolan och kunde därför inte skriva klart blogginlägget förrän idag.)
  1. *(idiomatic) Indicates disapproval, disregard, disdain, disgust or disbelief
    Bildens källa: http://www.guesswhichmovie.com/medea.html