måndag 18 februari 2013

Ikaros orginalet.

Bloggfråga v.7

Jag tycker att det är bra att vi lär oss om antikens Grekland, man stöter ju på spår av den överallt i vardagen, utan att veta om det. t.ex "trojan" och statyen på hötorget. Det är coolt att flera tusen år gamla berättelser kan ha så stor inverkan än idag. Av just Ikaros har det gjorts massa tolkningar i både musik, dikt och film. Episkt. 
Den ryska filmen är en tolking där de beskriver regler och vad en människa kan och inte kan. och vad hon borde göra och inte borde. Den slutar ju med att "Ikaros" blir fångad i luften av stadens männikors ord. och en gravsten bildas där det står: "pожденный ползать летать не может"
("born to crawl can not fly".) Sedan kommer det massa klasser med elever som ska lära sig av dessa texter. Dem skulle alla tycka och tänka samma sak. Då tänkte jag på soviet unionens kommunism. Jag gillade inte videon. Jag tyckte den var obehaglig (med all hjärntvättning:). fast gubbarna var söta. :)  

1 kommentar:

  1. Håller med - det är obehagligt (minst sagt!) med likriktning och "hjärntvättning". Men det finns ju hopp, eftersom det finns små Ikarosar... eller? Och gubbarna (särskilt de två Ikarosarna, eller vad man ska kalla dem) är verkligen söta, det håller jag också med om!

    SvaraRadera